Vad kan göras för att Anderslöv ska bli en ännu bättre plats att leva, bo eller verka på? Den 13 april fick Anderlövsborna chansen att pitcha sina idéer för en jury där den bästa idén belönas med 10 000 kr. Den vinnande idén blev ett café, och pitchades av tre tjejer i 12-årsåldern från fritidsgården.
Bilder från lördagens pitchtävling. Bild 1: om Anderslövs museum, 2: den vinnande idén pitchas, 3: glada kramar efter beskedet, 4 och 5: juryn bestående av Weronica Johansson, Ingemar Holm, Marias Pojjesdotter och Annika Eriksdotter-Flink.
En liten men engagerad skara Anderslövsbor tog chansen den 13 april att möta juryn i det gamla museets lokaler för att pitcha sin bästa idé för hur byn kan bli en ännu bättre plats att leva, verka och bo på. Bland idéerna som presenterades fanns att hitta lokaler för det gamla museet i Anderslöv, att visa upp Sankt Anders källa och ett café som drivs av fritidsgården tillsammans med seniorerna på Träffpunkten.
Vid två tillfällen innan pitchen hade dessutom ännu fler idéer bollats – nattvandring, fixa trasiga basketkorgar, skuggplatser vid badet och kulturkväll på Gästis. Vid flera tillfällen togs också det gamla museet upp som fick stänga tidigare i år, där Anderslövsborna ser ett stort värde för bygden i att öppna upp det igen.
– Vi fick ta del av flera bra idéer, som alla på olika sätt skulle ge något till bygden. Det kom också upp några specifika behov som var värdefulla både för oss i projektet men också för kommunen att få ta del av, säger Weronica Johansson, projektmedarbetare och representant för NyföretagarCentrum Öresund i juryn den 13 april.
I juryn satt även Annika Eriksdotter-Flink, enhetschef på Trelleborgs kommun, Maria Pojjesdotter från Leader Söderslätt samt Ingemar Holm, ledamot i Leader Söderslätts LAG-styrelse.
– Det var många bra initiativ som kan ge ringar på vattnet, säger Maria Pojjesdotter.
Idén som fångade juryns intresse mest var caféet, som presenterades av tre tjejer i 12-årsåldern från fritidsgården – Alice, Ruqeta och Eloise. Ett café där ungdomarna på fritidsgården bakar tillsammans med seniorerna på Träffpunkten som ligger vägg i vägg. Ungdomarna får själva stå i kassan och ansvara för försäljningen och Anderslövsborna får någonstans att träffas och umgås över generationsgränserna. Förhoppningen är att kunna testa det i form av ett sommarcafé först och främst.
Så här löd juryns motivering: “Det vinnande bidraget är en idé som inte bara har presenterats på ett engagerat och övertygande sätt. Idén bygger också på ett engagemang och vilja att samverka hos många involverade. Den här idén handlar om att skapa en generationsöverskridande mötesplats som kan bli en samlingspunkt och ett utflyktsmål för gammal som ung. Idén har en klar samhällsnytta och går väl ihop med strategiska mål för utveckling som finns inom till exempel kommunen och Leader Söderslätt landsbygdsstrategi. Idén innehåller en viktig social hållbarhetsaspekt samtidigt som den har en god lokal förankring i kommun, förenings- och näringsliv.”
Alice, Ruqeta och Eloise blev glada och förvånade över juryns beslut och berättade att de ser fram emot att dela beskedet med kompisarna på fritidsgården.
– Det känns bra och spännande att det ska bli ett café och att vi får hjälpa till, sa Ruqeta efter beskedet.
– Vi har snackat om det ganska länge, att andra fritidsgårdar har café och då tänkte vi att vi också vill ha det, sa Eloise.
Nästa steg mot caféet i Anderslöv blir att jobba vidare med tjejerna på fritidsgården tillsammans med ledarna och ansvariga för Träffpunkten.
– Vi är så taggade på att jobba vidare med tjejerna och caféet. Det hade varit fantastiskt om det kunde bli verklighet, säger Weronica Johansson.