Den 2 maj var det äntligen dags för studiebesök med projektet All Utveckling är Lokal – Söderslätt. Med på resan var boende och föreningsaktiva från Södra Åby, Slimminge, Grönby och Västra Ingelstad. När minibussen var full av både packning och deltagare körde vi mot första stoppet på Själland!
(Tips! Om du vill öppna en bild och se den i större format så kan du högerklicka på en bild och välja ’öppna bild i ny flik’).
Första stoppet på resan var hos Hyllegaard Høje. Där välkomnades vi av Oliver, Tanja och Rebecka som visade runt i det nya området som ligger i byn Hvalsø. Hyllegaard Høje är en slags storskalig bogemenskap som, när det är färdigt, kommer bestå av sex stycken mindre bogemenskaper. De boende kommer ha tillgång till gemensamma uppvärmnings- och energilösningar samt faciliteter som ett hus som kan användas för bl.a. kurser och yoga, verkstäder, gemensamt lantbruk och djurhållning. De genomgående värdena och ambitionerna är social gemenskap, hållbarhet och att kunna ha en meningsfull fritid där man bor. Tanken är också att man ska kunna bo mindre och äga mindre, men ändå ha tillgång till allt man behöver genom att dela på saker. Hyllegaard Høje håller fortfarande på att byggas, och i vinter flyttar folk in i den första bogemenskapen. När projektet är färdigt räknar de med cirka 180-200 hushåll och 500 invånare.
Följ projektet här: Hyllegaard Høje
Efter stoppet i Hvalsø åkte vi till Sjællands Odde där vi tog färjan till vackra Aarhus. Dagen efter åkte vi ut på Mols, halvön på Jyllands näsa. Där var första stoppet Kooperativet som är en lanthandel i byn Feldballe med ca 500 invånare, där Julie och Jens Peter tog emot oss. Byns första lanthandel, eller købmand, öppnade för ungefär 100 år sedan och dagens butik, Kooperativet, kom till när den före detta ägaren skulle sälja butiken för fyra år sedan – när ingen ville köpa den gick byborna samman och köpte den tillsammans för att kunna behålla butiken. Idag är butiken en viktig plats i byn med post, apoteksvaror, daglighandel och ett stort utbud av lokalt odlade och producerade varor. Runt 100 personer har köpt andelar i kooperativet, och varje andel kostar 2500 danska kronor. Vägg i vägg finns också ett bageri och en lokalt ägd vin- och whiskybutik. Att de kunde behålla lanthandeln har inneburit att folk väljer att bo kvar i byn och till exempel att äldre och pensionärer har ett socialt sammanhang, och dessutom återinvesteras överskottet tillbaka i verksamheten. På frågan om vilken som har varit den största utmaningen svarade Jens Peter att våga börja, testa och drömma och tro på att man kan göra något tillsammans!
Läs mer här: Kooperativet | Feldballes nye Købmand
Efter stoppet i Feldballe åkte vi vidare till orten Knebel och Molsværket där vi möttes av Pia, verksamhetsledare på Molsværket. Själva byggnaden och verksamheten är resultatet av Mols i Udvikling – en utvecklingsorganisation och bysamverkan genom klustring av fyra-fem andra byar i området, som tillsammans har engagerat sig för att motverka avfolkning och kunna behålla service och skolan. Idag är Molsværket ett barn- och kulturhus där man byggt samman förskola och grundskola. I huset finns även lokaler för kulturverksamhet, ett stort restaurangkök, kontor för t.ex. den lokala församlingen och andra lokala aktörer, möteslokaler, en multisportarena och platser för föreningar. Projektet har tagit drygt tio år och när vi besöker Knebel är Molsværket precis nyöppnat. Molsværket är ett enormt projekt med många parter som är involverade, mycket pengar och stora investeringar – både ekonomiska men också in i byarna och samhällena på Mols.
Läs mer här: Mols i Udvikling och Om Molsværket | Mols i Udvikling
Dagens tredje stopp blev Havmøllen, en gammal gård i närheten av orten Ebeltoft, där grundaren Sofie visade runt. Havmøllen var tidigare en möllegård med vattenkvarn och när Sofie köpte gården 2017 var den så gott som redo att rivas. Men efter mycket hårt jobb lyckades de bygga upp och återställa delar av gården, medan de byggde nya fastigheter i liknande stil intill de gamla. 2021 öppnade verksamheten och här finns idag café, semesterboende, plats för konserter och möten, utrymme för barn och skolor att lära sig om natur, plats för konferenser och liknande, och de arrangerar även årligen en festival. Pengarna som dras in av caféet och uthyrningsverksamheten används för att arrangera kulturarrangemang och verksamheten drivs i form av en förening. I boken om Havmøllens utveckling och historia beskrivs platsen som en katalysator för hållbar kulturutveckling och Sofie säger att det som hon är allra gladast för, är att platsen lockar så många olika sorters människor och att den har blivit folklig.
Läs mer: Havmøllen
Dagens fjärde, och studieresans sista, besök blev hos Friland, precis utanför byn Feldballe. Där välkomnades vi av Lars som visade runt och som bott i området själv sedan de började för knappt tjugo år sedan. Friland är organiserat som en andelsförening och började ursprungligen som ett socioekonomiskt projekt där man ville utforska vad det gör med människors livskvalitet att leva skuldfria med större ekonomisk rörelsefrihet och därmed ha mer tid till annat än jobb. I Friland finns runt 50 hus, alla självbyggda med allt från lera, halm och musselskal till hampa och återvunnet trämaterial. Friland strävar efter att få människor att känna egenmakt över sina liv och är också en plats där man kan experimentera med byggmetoder, material och liknande, vilket man så småningom hoppas ska inspirera även den ”vanliga” byggsektorn. De genomgående värderingarna är sammanhållning, hållbarhet, skuldfrihet och ett självständigt leverne. Friland har också haft positiv inverkan på byn Feldballe, med barn som går i den lokala skolan och kunder hos lanthandeln Kooperativet.
Läs mer: Friland – Et økosamfund på Djursland
Efter en fullspäckad dag på Molshalvön åkte vi tillbaka till Aarhus där vi spenderade en kväll tillsammans, innan vi tog färjan och minibussen hemåt dagen efter. En riktigt fin resa! Tack till alla som tog emot oss och till er som deltog!