Hösten 2024 avslutades projektet All Utveckling är Lokal, där fyra byar i tre kommuner på Söderslätt samlades för att tillsammans lära och dela med sig av erfarenheter om lokal utveckling – hur engagerar man personer eller utvecklar sin verksamhet? Hur mobiliserar man lokalt? Hur ska detta kommuniceras och vilka frågor ska man driva eller samverka kring?
All Utveckling är Lokal – Söderslätt är ett projekt som tog avstamp i Covid-19-pandemin. Projektet inleddes 2020 och avslutades 2024, och projektet delfinansierades av Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling genom Leader Söderslätt.
Från projektansökan:
”All utveckling är lokal! Att lokal service, tillit och civilsamhälle är viktigt för ett hållbart samhälle har blivit extra tydligt i dessa Coronatider. Att de alternativ och den livskvalité som finns i byarna utanför städerna kan vara kvar, och kanske hitta nya sätt att vara verksamma på – genom att organisera, finansiera, engagera och finansiera på nya sätt tillsammans i lokalsamhället. Hur kan man synliggöra det ekonomiska flödet som finns i en by, och hur kan detta gynna lokalsamhället? Hur kan man organisera och mobilsiera engagerade? Vad finns det för exempel på samverkan mellan byar, och mellan byar och kommunen – och är det något som kan tillämpas eller utvecklas vidare på Söderslätt?”
”Detta är ett projekt som stödjer byar och samhällen på Söderslätt för att tillsammans kunna bygga sin kapacitet kring lokal utveckling genom breddat engagemang, lokal finansiering och cirkulär ekonomi, utbyte av erfarenheter – både mellan deltagande byar och mellan andra skånska och internationella exempel. Genom att genomföra Lokal Ekonomiska Analyser med tillhörande handlingsplaner synliggörs de lokala resurserna och också vilken potential som finns för att vidareutveckla byn i olika riktningar, beroende på hur man mobiliserar dessa resurser.”
I projektet deltog representanter från byalag och byaföreningar i Västra Ingelstad, Södra Åby, Grönby och Slimminge, samt tjänstepersoner från kommunerna Vellinge, Trelleborg och Skurup. Under projekttiden har vi haft flera aktiviteter och processer – bland annat erfarenhetsutbyten, studiebesök runtom i Skåne och på Bornholm och Jylland, filminspelningar för att synliggöra byarnas engagemang samt att vi har gjort Lokal Ekonomiska Analyser i två av byarna. Filmerna och LEA-rapporterna kan du se nedan:
Lokalekonomiska analyser
Projektet finansieras av Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling via Leader Söderslätt.