I mitten av november var det dags att bege oss till Jylland och Aarhus för ett studiebesök inom ramen för projektet BRA på Söderslätt, denna gång med fokus på kulturföreningar. Med oss i minibussen hade vi representanter från tre olika föreningar på Söderslätt med omnejd, som alla organiserar eller driver någon form av kulturverksamhet.
Det första stoppet på resan var i Hornslet, en liten ort med runt 5500 invånare. Där mötte vi Lotte Jensen som är ordförande i föreningen Kulturgrunden. Föreningen kom till ur en ambition och en dröm om att bygga ett kulturhus i Hornslet, eftersom Hornslet, likt många andra mindre orter på landsbygden, har sett en utveckling de senaste åren där butiker stänger och boende i större utsträckning pendlar därifrån, både för arbete men också för att ta del av kultur. Idag håller föreningen till i ett gammalt hus som de köpt av kommunen med tillhörande mark. Planen är att riva de två gamla husen som står på marken och bygga ett kulturhus på cirka 2200 kvadratmeter, som byggs samman med den intilliggande biografen (Kom-Bi, som också drivs av en förening). Kulturhuset ska ägas genom en “egendomsfond”, en typ av stiftelse, vilket ger kontinuitet och trygghet, och ska ge plats för alla typer av kulturverksamheter. Några centrala värden för föreningen är sammanhållning och mötesplatser.
Läs mer om Kulturgrunden här: https://kulturgrunden.dk/
Efter Hornslet åkte vi vidare mot Ebeltoft där Maltfabrikken ligger, en gammal maltfabrik som har förvandlats till kulturcenter, bibliotek, bryggeri, konstnärsresidens, verkstäder och mötesplats. Där träffade vi Tom från föreningen Kulturloft, Marianne Jensen, administrativ chef för Maltfabrikken, och Dorthe som är volontär i föreningen. Fabriken stängdes 1998 och köptes därefter av en privat aktör som senare ville riva den. 2013 bildades föreningen Maltfabrikken som började jobba mot att köpa den för att istället transformera och renovera byggnaden, och 2020 hade de äntligen invigning. En av grundpelarna i Maltfabrikken är de många volontärerna, värdarna som de kallas, som deltar i verksamheten på daglig basis. De har hand om besökare, artister, gäster och andra som t.ex. vill ha en rundtur i den gamla fabriken och precis som på Kulturgrunden i Hornslet har de byggt upp en stark sammanhållning och gemenskap. Kulturloft är en av flera aktörer som finns i fabriken, en musikförening och konsertarrangör som hyr in sig på övervåningen i ett av husen. Kulturloft är ett av de fem spelställen i hela Danmark med bäst ljud och akustik, berättade Tom som representerade föreningen.
Läs mer om Kulturloft här https://www.kulturloft.dk/ och om Maltfabrikken här https://maltfabrikken.dk/
Efter Ebeltoft åkte vi in till Aarhus, där det väntade ett studiebesök till – nämligen Aarhus Volume, som finns i en fyrkantig träbyggnad under en motorvägsbro upplyst i neonfärger. Där tog Sebastian Byrsting emot som har varit med sedan starten 2016. Då var Sebastian och hans vänner unga och ville genomföra en festival, och det slutade med att de grundade föreningen och flyttade in i Institut for X (mer om det senare). Idag har Aarhus Volume en egen lokal, en byggnad som de har byggt själva på mark som de har tillfälligt avtal med kommunen på, därför går byggnaden tekniskt sätt att plocka isär och frakta iväg och är till stor del byggd i återbrukat material. Föreningen har festivaler, konserter och andra musikarrangemang och finansierar delvis sin egen verksamhet på att agera konsulter åt andra musikfestivaler. Föreningen baseras på ideellt arbete men har ändå runt 7 anställda som jobbar med konsultverksamheten och festivalerna. En viktig del av Aarhus Volume handlar om att vara en plattform för unga att få testa sina idéer och visioner och lära sig om arrangemang, konserter och annat, och föreningens motto är därför “Feel free to fuck up”.
Läs mer om Aarhus Volume här https://www.aarhusvolume.dk/
Studiebesökets andra, och sista dag, började hos Aarhus Lydforening i Sydhavnen. Där mötte vi Sophia Sagaradze som grundade föreningen vars syfte är att samla ljudkonstnärer inom experimentell och elektronisk musik eller skapande. Föreningen utgör även en plattform för experimenterande inom till exempel 3D-ljud, nya former av teknologi och ljudinstallationer. Lydforeningen kommer flytta in i och bli en del av Lydbyen, ljudbyn, som ska byggas i de nya Sydhavnskvarteren.
Läs mer om Aarhus Lydforening här https://aarhuslydforening.dk/ , om Lydbyen här https://lydbyen.dk/ och om Sydhavnen här https://sydhavnskvarteret.dk/
Efter stoppet i Sydhavnen guidade Sophia oss till Institut for X där Maria Plazek tog emot. Maria har varit engagerad i projektet i sex år, men föreningen i sig grundades redan 2009. Föreningen är en plattform för kultur, konst, kreativt utforskande, deltagarbaserade processer och demokratisering. Institut for X finns i de gamla lokstallarna i Aarhus och runt omkring har massor av containers byggts upp till ett miniatyrsamhälle med olika aktörer, konstnärer och andra verksamma. Från början var det tänkt som ett temporärt projekt men för några år sedan fick föreningen permanent tillstånd från kommunen som äger både marken och fastigheterna. Men det innebar också att all verksamhet, inklusive alla containrarna, var tvungna att ses över för att uppfylla alla lagar och krav på brandsäkerhet, avlopp osv. Maria berättade om hur synen på föreningen och verksamheten har gått från att alla tänkte att det var helt galet och aldrig skulle fungera, till att det idag är en stor, legitim och etablerad, erkänd arena för konst och kultur.
Läs mer om Institut for X här https://institutforx.dk/
Det blev ett fantastiskt inspirerande studiebesök med en bredd mellan de olika besöken – allt från idéstadiet till etablerade stora kulturcenter, både på landsbygden och i den urbana staden. Tusen tack till alla som tog emot oss och till deltagarna på studiebesöket!