Inom ramen för BRA-projektet samlade vi ett antal lokala kulturarrangörer för att tillsammans lära mer om ideellt engagemang, hållbarhet, tillgången till kulturscener, finansiering och mycket annat. Inom projektspåret åkte vi bland annat på studiebesök till Roskildefestivalen och festivalens egen folkhögskola.
På folkhögskolan möttes vi av rektorn Hans Christian som berättade om hur folkhögskolan är en förlängning av festivalens arbete med fokus på bland annat musik, konst, ledarskap och samhällsförändring. Idén om en folkhögskola kom upp 2004 när kommunen började planera för nya stadsdelen Musicon. 2010 hölls den första kursen, i den gamla betongfabriken i stadsdelen och 2019 invigdes den nybyggda skolan. De har fem olika program och festivalen är en central del i utbildningen, där eleverna får göra ett projekt på festivalen i slutet av kurserna. Folkhögskolan ser konst och kultur som verktyg för att jobba med samhällsfrågor och demokrati, och bland annat så investeras pengarna som elevernas projekt drar in på festivalen i en stiftelse där unga danskar kan söka finansiellt stöd för att kunna gå på skolan.
Efter folkhögskolan gick vi in på festivalområdet där vi mötte Henrik Bondo som har varit med på festivalen sedan 80-talet. Han är idag divisionschef för service och säkerhet. Han berättade om de 30 000 frivilliga som är med och samskapar festivalen varje år och vilka mervärden det ger – det blir tryggare, renare och bättre på alla sätt när så många känner ägandeskap och delaktighet. Dessutom betalar festivalen ersättning till de föreningar som tar med sina medlemmar för att volontärarbeta vilket blir ett sätt för Roskildefestivalen att stärka andra föreningar. Henrik berättade också om vad det innebär att Roskildefestivalen är en non profit organisation där överskottet går till välgörenhet och inte en privatperson, och om hur de satsar på att bidra till samhällsförändring, hållbarhet och kultur i utsatta områden och liknande. Under Roskildefestivalen bildar antalet besökare och frivilliga tillsammans Danmarks fjärde största stad – men trots det rapporteras färre brott än en vanlig lördagkväll inne i Roskilde och folk tar hand om varandra, berättade Henrik.
BRA Söderslätt finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling genom Leader Söderslätt.