Social Innovation Day på Ängelholmsgatan succé

5 juni, 2015

0


Vinnande laget hade uppfunnit en smart container

Minst åttio deltagare och över tjugofem medverkande samhällsentreprenörer på scen, en blomstrande park på parkeringen och en smart container som själv säger i från när den behöver tömmas. Plus startskottet för ett nätverk med engagerade samhällsentreprenörer i Skåne. Så skulle man kunna sammanfatta Social Innovation Day på Ängelholmsgatan som gick av stapeln den 1 juni i samband med Skåne Innovation Week.

Syftet var att skapa en dag som lyfter fram samhällsentreprenörer som vågar tänka nytt och stort för att skapa ett samhälle som är hållbarare, roligare och vackrare för alla att leva i. Först ut var Julieta Talavera från Connectors Malmö och Cecilia Fredholm från Stena Fastigheter som båda arbetar med att skapa socialt hållbara boendemiljöer fast från olika perspektiv – Cecilia från ett företagsperspektiv och Julieta från ett idéburet håll.

– Vi äger fastigheter för att fortsätta äga och det gör att vi arbetar långsiktigt i de områden vi finns. Jag blev inspirerad av Connectors sätt att jobba med human centered design och ser fram emot ett löpande erfarenhetsutbyte. Att jobba med boendedialoger och utveckling av våra områden tillsammans med boende är en absolut framgångsfaktor på vägen mot trygga och trivsamma områden nu och i framtiden, konstaterade Cecilia Fredholm.

Projekt Mellanrum hade rullat hit sin hjulpark som erbjuder en plats för möjligheter i stället för lösningar i stadens mellanrum.  Tanken är att skapa en mobil plats som är allas och under de närmaste sommarveckorna kommer parken att rulla runt på olika ställen i stan.

– Sitt på den, planera nya blommor på den, bjud in vänner som om den vore din egen och dela den med andra. Parken är alltid allas och erbjuder möjligheter, tycker Sebastian Dahlqvist, initiativtagare till projektet.

Emmaus hade utlyst en tävling i intraprenörskap för studenter för att få hjälp med vissa utvecklingsområden inom organisationen. Vann gjorde ett gäng ingenjörer som hade uppfunnit en smart insamlingscontainer som via en ultraljudssensor själv kan säga i från när containers behöver tömmas. På så vis kan Emmaus spara många onödiga bilresor och man kan också göra extra tömningar om containern blir full i förtid. Den nya sensorn ska testas i tjugofem nya insamlingscontainers till hösten.

– Det var riktigt, riktigt  kul att göra någonting som var på riktigt med verklighetsförankring utanför skolan, sa Miriam Ahlberg, deltagare i den glada vinnargruppen. Prissumman, 30 000 kr, ska de köpa kurslitteratur för. Och ha lite skoj.

Dagen avslutades med mingel, bubbel och nätverksmöte för samhällsentreprenörer i Skåne. Under en workshop mejslades de största hindren för samhällsentreprenörer i dag ut och radades upp på vita tavlan; tillgång till nätverk, kapital, uthållighet, hur man ska ta första steget och samverkansmöjligheter ringades in som viktigast. Till höstens nästa nätverksmöte för samhällsentreprenörer som planeras till september bestämdes temat finansiering och diskussioner kring hur samhällsutvecklande initiativ kan mäta sitt värdeskapande på annat sätt än i pengar.

Några röster från deltagarna:

Johan Fredriksson, Didici
Vad har du tagit med dig härifrån?
– Många värdeskapande möten och konkreta nästa steg med viktiga personer. Jag kommer att prioritera fler sådana här möten för oss i fortsättningen, det är viktigt för oss att formulera vår historia och bygga upp vårt varumärke.

Vad vill du ha mer av?
-Jag när det blir riktiga samtal mellan deltagarna – så mer interaktivitet är alltid på min lista.

Tania Bauder, ProQvi
Vad tar du med dig härifrån?

-Synliggörande. När man är på offentliga arrangemang visas föreningar ofta upp som ett undantag. Här möter jag andra människor som identifierar sig som samhällsentreprenörer och vi är inget undantag. Vi är många och vi är en rörelse!
Vad vill du se mer av i framtiden?
Jag vill ha mer grillning! Skämt å sido, men mer regelbundna informella möten och samtal mellan samhällsentreprenörer och människor från olika sektorer.

Christopher Mathiesen, Art Director
Vad tar du med dig idag?

-Entusiasm och inspiration att jobba vidare med entreprenörskap. Jag är art director och jobbar med processutveckling och har en bebis som jag går och grunnar på. Jag hoppas mycket på nätverket för samhällsentreprenörer och kommer absolut på nästa träff.
Vad vill du se mer av?
-Kanske lite mer om de utmaningar som samhällsentreprenörer möter och inspiration om hur man kan ta sig förbi dem.