Lokalt ägarskap blev vägen till hållbarhet för Samsö

14 oktober, 2014

0”Vindkraftverken blir vackrare att se på om man själv är delägare och tjänar pengar och energi när det blåser.” I slutet av 90-talet var den lilla danska ön Samsö i Kattegat beroende av importerad olja och gas för sin energiförsörjning. På tio år lyckades man ställa om och 2007 var man helt självförsörjande på förnyelsebar energi och kunde till och med exportera energi till fastlandet.

Svaret på framgångssagan stavas lokalt ägarskap och social mobilisering och danska Samsö har blivit en modell för hur man organiserar hållbar omställning som sprids runt om i världen. När Centrum för Publikt Entreprenörskap besökte Samsö med en grupp från Skåne möttes vi av ett vackert böljande landskap, vidder, vind och hav blandat med gamla danska stenhus – som så gott som alla hade solceller på taket. En syn som hade varit helt otänkbar för 15 år sedan om det inte hade varit för Sören Hermanson, som fick en idé, eller en ”master plan”, som han själv kallar den.

– Vi hade en ingenjör som räknade på vad som behövdes göras, men egentligen är inte tekniken det avgörande i den här historien. Tekniken fanns redan. Nej, det viktiga är att dricka kaffe med byborna. Och att få med sig smeden, säger Sören.

Samsö har i dag 21 vindkraftverk, varav 10 ute till havs. Det finns också tre kombinerade värmeverk där flis eldas i kombination med solfångare och ett värmeverk där det eldas med halm. Alla ägs på olika sätt. Fem av havsmöllorna ägs av Samsö kommun, vars överskott går till att investera i framtida energiprojekt. Resten ägs av privata investerare, varav majoriteten är bönder från ön som har gått samman och köpt en mölla eller energikooperativ med många små delägare.

Att öborna fick vara med och bestämma över ägandet och var vindkraftverk och värmeverk skulle placeras var avgörande för processen. Och att tidigt få med sig samhällets informella ledare som kunde övertyga sina grannar och vänner.

Nu är nästa mål att ön ska bli helt fossil-fri år 2030. Kommunens hemtjänstbilar laddas redan med el från solcellspaneler och den nya färjan går på gas, och man hoppas snart kunna gå över till biogas från en anläggning som planeras på ön. Som delmål har man satt upp att hälften av alla fordon på ön ska vara elbilar och att hushållens uppvärmningskostnaderna ska ha sjunkit med en tredjedel år 2020.

– Om man tar in alla intressenter och gör dem delaktiga i processen så känner de också ett eget ansvar och ägandeskap – vilket gör det möjligt att diskutera även svåra saker. Och sen är det viktigt att det inte är en Köpenhamnare som kommer utifrån och säger hur vi öbor ska göra, det hade inte fungerat alls, avslutar Sören.

Läs mer om Samsö och Energiakademiet här.


Intervju med Sören Hermansson

När det finns anledning att bli glad när det ser ut som att någon har glömt att spola efter sig…

På besök i det halmdrivna värmeverket.

Gruppen som åkte till Samsö bestod av deltagare från idéburen sektor, näringsliv och offentlig sektor som var intresserade av energi och organisering.

Hemtjänstens elbilar parkerade på sitt ”tankställe” under ett tak av solpaneler.