Swop shop – Bytt i stället för nytt

30 januari, 2014

1


Klädbytardagar har varit i ropet länge; events där man kan lämna in x antal kläder och byta mot lika många plagg som man har lämnat in. Men idén med en swop shop, där man får sina kläder värderade i ett poängssystem som man sedan använder för att ”köpa” andra kläder i butiken är helt ny. Den kom Jane Olsson på när hon hade tröttnat på att hon inte fick lika fina kläder tillbaka som hon hade lämnat in på klädbytardagar.

– Jag fick stå och vänta i ett hörn på att vissa tjejer skulle skulle gå igenom alla kläder. Då tänkte jag, nej, jag ska komma på någonting bättre!

Nu driver Jane en Swop shop på Green i Västra Hamnen i Malmö där man kan köpa, byta och skänka kläder. Syftet är att bidra till en bättre miljö och  hållbarare konsumtion. ”Valutan” i swop shopen består av gröna hjärtan som man belönas med utifrån skick och kvaliteten på de kläder som man lämnar in. Nyfiken på att veta mer? Se intervjun med Jane här nedan, eller besök Easy Fabulous hemsida www.swopshop.se