Konstrundan – ett hav av entreprenörskap

8 april, 2013

0


Under påskhelgen förvandlas varje liten vrå på Österlen till en utställningshall. Konstrundan pågår i hela Skåne men originalet arrangerades för första gången 1968 och hölls på Österlen. Läs mer på deras hemsida http://konstrundan.skane.org/

Idén är väldigt enkel. Konstnären öppnar upp sin studio/atelje/arbetsplats och besökare får därmed en större upplevelse än bara konstverket. Givetvis är konstverket i sig inget ”bara” men genom att konstnären visa var hantverket och konsten blir till, genom att visa upp sig själv och kunna förmedla information direkt till besökaren så skapas en helhetsupplevelse och en kontakt mellan säljare och potentiell köpare. Som besökare är detta väldigt trevligt och ger mervärde.

Konstrundan är en viktig händelse för konstnärens ekonomi. Givetvis säljer de mycket under dessa dagarn men det handlar även om marknadsföring för resten av året. Det skapar framtida kunder och knyter viktiga kontakter inför kommande inköp och arrangemang.

Konstrunda skapar, förmedlar och bidrar till entreprenöriella initiativ, gräsrotsinitiativ, nya former av samarbeten och utbyte av tjänster. Det är helt enkelt ett hav av entreprenörskap och samarbete. För lokalbefolkningen så medför konstrundan givetvis en del oordning i trafiken i form av vilsekomna och förvirrade bilförare och allmänt mycket folk i rörelse men det är småsten i jämförelse med hur mycket positivt det medför. Lokaler som annars står tomma eller endast används som förvaringsutrymme får nytt liv under konstrunda. Här kan konstnärer och hantverkar hyra in sig och visa upp sina senaste alster. Hela turistsektorn med mat, boende och utflyktsmål får ett uppsving under dessa dagar.

Bilderna i detta inlägg är frånKreativa Klasaröd. I snickeriet, syateljen och smedjan fanns över 20 olika konstnärer representerade. Läs tidigare inlägg om Kreativa Klasaröd