Plötsligt börjar man prata med grannen

16 februari, 2012

0Har du en hemlig dröm om att starta ett café eller en restaurang? Du är inte ensam. Förra veckan träffade jag två tjejer, Salla Kuuluvainen och Petra Jyrkäs  som är engagerade i Restaurant Day – en nationell rörelse som har växt fram i Finland under det senaste året. Konceptet är enkelt, det går ut på att vem som helst kan öppna en restaurang för en dag – hemma, i en park, i en föreningslokal eller på en flakmoped. Bara för att det är kul och för att många vill laga mat tillsammans med och åt andra. Bonusen är att folk börjar prata med varandra.

– Jag serverade mat genom ett fönster eftersom jag bor på första våningen i ett flerbostadshus i Helsingfors. Eftersom jag kommer från Lappland ville jag laga god ren och bjuda på. Det kom 100 personer och efter det så stannar alltid grannarna och småpratar när vi ses i trappuppgången, berättade Petra.

Nästa Restaurant Day äger rum den 19 maj i år, nästan exakt ett år efter några entusiaster första gången hade satt bollen i rullning genom att sprida idén i sociala medier. Den gången öppnades 40 restauranger i 13 finska städer. Den fjärde och senaste gången ägde rum den fjärde februari i år och då poppade 300 restauranger upp i femtio städer i tolv olika länder.

För den som är sugen att vara med och öppna en restaurang  i maj ger de följande råd:

– Det är svårt att arrangera helt själv så prata med några vänner och planera er restaurang tillsammans. Börja i tid, inte dagen innan! Annars blir det inte av, vilket är synd för då gör du folk som kommer besvikna. Marknadsför din restaurang, säg till alla dina vänner att komma och be dem ta med sina vänner. Skapa ett event på facebook och anmäl din restaurang på hemsidan restaurantday.org. Sen är det bara att börja laga mat!

Fenomenet fick mig att tänka på en annan rörelse  – Dinner safari – som jag först hörde talas om i min gamla hemby Osby. Här öppnar man inte restauranger, utan man äter middag hemma hos personer man inte känner. Förrätt i ett hem, varmrätt hos en annan och efterrätt hos en tredje. Sedan samlas alla deltagarna i en lokal för en stor fest efteråt. Jag har aldrig varit med, men det låter rätt kul. Efter en snabb googling så kan jag konstatera att konceptet lever åtminstone i Visby och Nynäshamn.

Funderar på om det är ett småstadsfenomen eller om det skulle funka i min ganska anonyma stadsdel i Malmö? Vi pratar ju ofta om hur vi ska öka delaktigheten, tryggheten och tilliten i samhället. Det kanske kan vara så enkelt att det kan börja med att bjuda grannen på hörnan på en god soppa?

/Elin

Nedan kan ni se hela intervjun med Salla Kuuluvainen och Petra Jyrkäs från Finland.