Det ”goda kapitalet” kommer till Malmö i maj 2012

22 november, 2011

0


Kevin Jones, initiativtagare till SOPCAP och grundanre av Good Capital.

Den 8-10 maj 2012 kommer konferensen SOCAP Future att äga rum i Malmö. Det blir en gigantiskt forum som knyter samman världens ledande innovatörer, investerare, stiftelser, institutioner och sociala entreprenörer. Målet är att skapa en plattform där goda idéer kan möta kapitalet.

Initiativtagare till Socap är Kevin Jones, som också grundat investeringsbolaget Good Capital. Den 21 november höll han ett seminarium i Malmö om att lyfta fram sociala innovationers potential och betydelse för samhällets utveckling, inför konferensen Socap Future i maj. Region Skånes Joen Garsén träffade Kevin Jones för att prata drivkrafter, lycka och pengars inneboende godhet.

Vem är du?

– Jag började min bana som journalist på en liten, familjeägd tidning. För att överleva blev vi väldigt duktiga på att nätverka och förklara nyttan för lokala kunder med att köpa och annonsera i tidningen.

– Det var en bra skola och idag behärskar jag egentligen bara de här tre sakerna; föra samman människor med ett gemensamt intresse, förklara nyttan med någonting och se till att affärer uppstår, säger han med ett leende.

Entreprenörstalangerna och en väl utvecklad fingertoppskänsla för trender, gjorde att Kevin Jones hamnade i IT-svängen på 90-talet. När luften gått ur dotcom-bolagen 2003 hade Kevin Jones redan sålt sina företag och dragit vidare mot nya mål som en mycket förmögen man.

Vad hände sedan?

– Min dotter frågade vad jag ville göra med mitt liv. Den frågan hade jag inte fått sedan college-tiden och plötsligt började jag fundera; vad ville jag egentligen göra med mitt liv?

– Styrelsearbete för ideella organisationer! Det ville jag göra – åtminstone tills jag provade på det. Som serieentreprenör där saker och ting ska hända hela tiden klarade jag inte av att organisationerna tog så låååång tid på sig för att komma till olika konsensusbeslut. Jag tröttnade helt enkelt på vägen.

– Rädda världen från malaria! Det ville jag göra – åtminstone tills jag provade på det och insåg att jag som rik kapitalist inte hade någon trovärdighet hos de utsatta människor i Swaziland och Mozambique som jag försökte prata med. Men jag gjorde i alla fall mitt bästa och ingen kan säga annat än att jag verkligen försökte.

– Desillusionerad åkte jag tillbaka till USA. Där kom jag snart i kontakt med ett växande antal människor som ville investera och tjäna pengar – men samtidigt också göra gott och bidra till en bättre värld. En tanke om att utveckla skärningspunkten mellan ”money and meaning” började gro. Plötsligt befann jag mig i en kontext som jag kände igen; nätverka, göra affärer och föra samman människor kring ett högre mål. Poletten ramlade ned: ”Det är ju detta jag kan. Det är ju detta jag ska syssla med!”

– Då startade jag Good Capital och drog igång konferenskonceptet Socap.

Vad motiverar dig?

– Att få människor att förstå det som ligger mellan ”money” and ”meaning”.

Vad kan du uppnå genom att arbeta så som du och Good Capital gör?

– Vårt mål är att öka investeringarna och inflödet av kapital för goda syften. Det handlar om att tjäna pengar samtidigt som man gör något gott för världen.

Vad skulle du säga är det bästa du uppnått?

– Mina barn vill tillbringa tid med mig. Så har det inte alltid varit… Jag skulle ranka det som min största framgång.

Vad gör dig lycklig?

– Busa med mina barnbarn. Titta på floden som sakta flyter förbi utanför mitt hus. Hänga på hubben i San Fransisco

Varför är du i Sverige?

– Här börjar inte folk bråka eller stämmer varandra så fort det är ett problem. Istället inser ni att ”vi har ett problem” – och löser det tillsammans. Jag tror att världen kan lära sig en hel del av det sättet att tänka och därför har vi valt att lägga Socap Future i Sverige och Malmö 2012.

Ditt företag heter ju Good Capital. Har pengar en inneboende godhet?

– Pengar är som vilken typ av bränsle som helst; det låter dig komma någonstans. När du väl är framme är det upp till dig att göra något av resan. Och om du då bestämmer dig för att göra gott med pengarna – ja, då är ju pengarna ”goda”.

Vad skiljer Sverige och Europa från USA när det kommer till socialt kapital?

– Förståelsen för icke-kapitalistiska värden är större i Europa än i USA. Samtidigt har vi i USA betydligt mer riskkapital, innovationshöjd och entreprenörssanda. Om vi kan gifta ihop dessa båda insikter har vi något riktigt stort på gång!

Beskriv en typisk investering som Good Capital gör

– Företag som sysslar med Fair trade eller företag som arbetar med miljöförbättrande åtgärder eller verksamheter.

– När man pratar riskkapital brukar man prata om ”Isbrytare” och ”Slagskepp”. Isbrytarna är de som kommer först, ”bryter ny mark” och gör förhållandevis små investeringar. ”Slagskeppen” är de som kommer efteråt och gör stora investeringar när marknaden redan börjat bli upparbetad. Ska man föra över den jämförelsen till Good Capital är vi med våra knappt 50 miljoner kronor i riskkapital absolut en isbrytare.

Slutligen. Den finansiella krisen 2008 och nu euroländernas kris, hur påverkar den er sektor och människors vilja att investera i ”goda” saker?

– Den stärker absolut vår sektor. Vi investerar i de 99 procenten. Och som vi har sett på sista tiden tycker allt fler människor att det är en bra väg att gå.

Joen Garsén/Region Skåne

Fakta: SOCAP

Socap samlar sociala investerare från hela världen. 8-10 maj 2012 går den europeiska delen av Socap i Malmö. Och förväntningarna är högt ställda. 2011 lockade Socap-konferensen i San Francisco 1400 deltagare från 40 länder. Socap Europe, som tidigare i år hölls i Amsterdam, lockade 650 investerare och deltagare från 50 länder, trots att det var första gången konferensen hölls i Europa.

Läs mer om Socap-konferensen: http://socialcapitalmarkets.net/

Föreläsningarna med Kevin Jones, Framtidslyftet och Uppstart Malmö filmades av mötesplatsen för sociala innovationer och samhällsentreprenörskap. Se dem via Bambauder här: http://bambuser.com/node/1548587