Speakers corner – snart på en vägg nära dig!

8 februari, 2011

0


Träffade av våra samhällsentreprenörer i dag, David Borg som driver projektet Speakerscorner.nu.Han har en urläcker idé om att skapa digitala speakers corner med budskap som kan projiceras på husfasader och andra offentliga platser. Du skriver eller ritar helt enkelt ditt budskap på projektets hemsida på nätet eller via en mobil-app och sedan projiceras det på en offentlig plats så att alla kan se vad du tycker.

– Vi möts hela tiden bara av reklambudskap på offentliga platser, detta är ett sätt för alla medborgare att kunna göra sin röst hörd och uttrycka sina tankar och idéer, säger David när jag frågar om vad det är som driver honom.

David har haft idén om ett digitalt speakers corner i ett par år men tyvärr har det varit svårt att hitta finansiering för projektet eftersom många är rädda för vilka åsikter som skulle uttryckas offentligt. Självklart måste ett sånt här demokratiprojekt ha högt i tak men det kommer också att modereras så att inga rasistiska eller kränkande åsikter uttrycks.

– Min förhoppning är att det är en blandning av åsikter och bilder som kommer att höras, alltifrån kärleksförklaringar till politiska budskap eller helt vardagliga tankar, säger David.

En vision är att ha flera olika arenor uppkopplade samtidigt, så att om du skriver någonting i Malmö så kommer det synas i till exempel både Malmö, Stockholm, Sydney och Paris samtidigt. Men David börjar i Malmö och stan kommer att vara först i världen om ett digitalt speakers corner om allt går i lås.

Ett första steg för att testa tekniken är ett pilotprojekt tillsammans med coola demokratiprojektet Watch it i Malmö/Lund. Vi har redan några idéer på spännande arenor att testa på – men har du tips på bra mötesplatser så hör av dig!  (förutsättningen är att det är offentlig plats – inne eller ute- som har en projektor.)

/Elin