Snällföretagarna och social förändring

31 januari, 2011

0


När Sydsvenskan i lördags rapporterade om Malmö Högskolas nya Mötesplats för Sociala Innovationer och Samhällsentreprenörskap som CPE är en del av var det mest fokus på ”snällföretagarna” – det vill säga ensamma entreprenörer med en god idé – en social innovation – vars affärsidé bygger på att tjäna pengar och att rädda världen. Bra exempel är The fair taylor (säljer skräddarsydda fairtrade skjortor på nätet) och Allwin (distribuerar livsmedelsproducenters överskott till ideella föreningar). Och vi på CPE gillar verkligen dem också. De är inspiratörer som gör gott eftersom de gör saker på ett nytt sätt. Och sådana kan vi inte få för många av.

Men risken är att de ses som lösningen på allt – och vi får inte glömma att när vi börjar prata om bristande integration, socialt utanförskap, miljonprogramsupprustning och skolor där bara hälften av alla elever går ut nian utan fullständiga betyg – då krävs något mer än enskilda eldsjälar, då behövs inkluderande sociala rörelser, långsamma välförankrade processer och att saker och ting förändras i grunden. Det är kanske inte lika nytt och sexigt, men det är minst lika viktigt.

Läs Sydsvenskans artikel från den 29 januari 2011